Voorbeschouwing 17de Mieke Pap-Route en 11de Marathon van 't Kempen
Afstanden : 6-9-13-16-18-22-31 of 44 KM
Deze klassieker staat al voor de 17de maal op onze wandelkalender. Het wordt wel de laatste keer dat we hem programmeren op de laatste zondag van het jaar. De niet aflatende pesterijen van de regenweer-goden tijdens onze vorige organisaties hebben ons doen besluiten uit te wijken naar een drogere en ‘groenere’ periode. In 2025 gaat deze wandeltocht door op zondag 8 juni.
En dat lijkt geen loze beslissing te worden, want ook nu houden we ons hart vast voor wat de weergoden voor ons in petto hebben nu 29 december dichterbij komt. Er moet alvast geen massa regen meer vallen om ons ook dit jaar voor de nodige problemen te stellen.
Maar laten we toch maar optimistisch blijven en ervoor zorgen dat de deelnemers een mooi parkoers voor de voeten geschoven krijgen. We beschrijven het parkoers van de 44 km ( 43,5 km en voor 76% onverhard) en zullen verder vermelden welk gedeelte ervan de kortere afstanden volgen.
Om zoveel mogelijk van de natuur te kunnen genieten hebben we er deze keer voor de lange afstanden een lussen-loze tocht van gemaakt, in deze tijden een uiterst zeldzaam verschijnsel. Starten doe je vanuit de gemeentezaal in Poppel-centrum. Na de gebruikelijke aanloop mag je meteen de oever van het riviertje de Aa gaan opzoeken voor een eerste verkenning ervan. Via Bremberg kom je dan terecht in de bossen van Molenheide voor een kort intermezzo over een slingerpad. Je blijft wel in Molenheide, maar nu aan de westelijke kant van de Beekseweg die het bosgebied in tweeën splitst. Hier vervolg je de tocht al zigzaggend over wat bredere bospaden. Je maakt de oversteek naar het gehucht Maarle en langs veldwegen, een verharde overgangsweg en door een paardenweide zet je koers naar de eerste rustpost, de ‘Herberg’ bij de Kerststal in gehucht Aarle.
Wanneer je de tocht vervolgt vind je onmiddellijk een grenspaal aan de kant. Je bent meteen Nederland binnen geduikeld en ingewijden weten dan dat het wandelfestijn (verhard wordt een zeldzaamheid) kan beginnen. Dat loopt eerst wat moeizaam over de wat drassige paden van het landgoed Ooievaarsnest, tussen de rossige varens.
Maar beterschap is op til als je de grote Vlaamse Schuur met nep-ooievaar op het dak bereikt. Het vormt de overgang naar het volgende landgoed, de Hoevens. Je mag dat betreden over enkele prachtige beukendreven. Veldwegen en bosdoorsteekjes wisselen nu af tot je in het centrum van het landgoed aanbelandt. Hier maak je nog een ommetje langs een volgende grote Vlaamse Schuur en het vroegere Bakhuis (nu B & B). Dan zet je koers naar de natuurbegraafplaats van het landgoed, welke je ook mag doorkruisen.
Een wat langer bospad zet je af aan de ingang van het volgende natuurgebied, het Riels Hoefke. Je mag er heerlijk flaneren over afwisselend wat bredere en smalle bospaadjes. Uiteindelijk verlaat je het bosgebied om je volgende rustpost te gaan benutten, Manège het Hoefke in Riel.
Een van de hoogtepunten van de tocht dient zich nu aan, de Regte Heide, met zijn 250 ha één van de grootste heidegebieden van Noord-Brabant. Maar alvorens daarmee aan te vangen mag je nog een heerlijk rododendron-ommetje maken door het Riels Hoefke, om zo langs de Maria-grot te passeren. Deze grot werd door een industrieel gebouwd uit dankbaarheid voor zijn genezing van een ernstige ziekte. En dan is het zover : je betreedt de Regte Heide en je mag daar zo’n 2 km van genieten over een breed zandpad door de heide. Helemaal bij aanvang merk je ook 2 van de 6 grafheuvels die hier gerestaureerd werden.
Je verlaat de heide en over een wat langer grint-fietspad en langs een golfterrein dat in heropbouw is, kom je alweer in het volgende landgoed terecht, Nieuwkerk, gedeeld eigendom van de Belgische baron Eric de Jamblinne de Meux en Brabants Landschap. Je mag ongestoord door de bossen van de baron-eigendom wandelen over afwisselend wat bredere en smalle bospaden. Via een veldweg en een verharde overgang kom je aan de Natuurpoort Rovertsche Leij en meteen de ingang van het volgende landgoed, Gorp en Roovert (1200 ha), eigendom van de familie Van Puijenbroek, destijds in het bezit van een vermaard textielbedrijf.
Je mag het landgoed inwijden met een doortocht van het Klim- en Avonturenbos Rocks ’n Rivers en vervolgt je tocht over een grint-fietspad en een prachtige dreef naar je volgende rustpost, de Nieuwe Hoef, een originele tiendhoeve uit 1641 en binnenin echt de moeite waard om even te verpozen. Ze ligt wel in het landgoed Gorp de Leij, een klein gedeelte van Gorp en Roovert dat eigendom is van Brabants Landschap en dat geldt ook voor de hoeve.
Je vervolgt je route langs dezelfde dreef en komt dan weer in Gorp en Roovert terecht. Je mag onmiddellijk een heerlijk slingerpaadje volgen langs de oever van de Rovertse Leij (het verlengde van de Belgische Aa). Bospaden geleiden je nu naar de uitgang van het landgoed en meteen ook weer naar Belgische bodem. Langs een met wat heide begroeide stuifduin en een bos- en veldweg kom je voor de tweede maal aan de oever van de Aa, die je over een bruggetje al snel verlaat om koers te zetten naar Tulderheyde langs een lange zandweg. Echter, alvorens rustpost ’t Jachthuis in het vizier komt mag je nog even genieten van enkele bospaden van jawel, het volgende en laatste landgoed van vandaag, de Utrecht (2500 ha).
In ’t Jachthuis kun je vervolgens energie opdoen voor het slotakkoord, de terugkeer naar Poppel. Door de bossen van de Tulderse Beemd, een veldweg en een verharde overgang langs de bossen van Overbroek beland je ten derde male aan de oever van de Aa. En omdat driemaal scheepsrecht is mag je ook hier weer zo’n km slingeren langs de oever van het flink meanderende riviertje. Dit gedeelte van de Aa is alleen toegankelijk na de jaarlijkse ruimingswerken. Langs de bossen van Overbroek en Pannenhoef en over veldwegen zie je in de verte de Sint-Valentinuskerk van Poppel al opdoemen, teken dat het einde vlakbij is.
PARKOERS VAN DE OVERIGE AFSTANDEN
- 6 KM (34% onverhard)
Je volgt de lange afstand tot de eerste passage langs de Aa en keert dan langs de bossen van Overbroek en Pannenhoef en over veldwegen terug naar Poppel.
- 9 KM (49% onverhard)
Je volgt na de Aa en Bremberg een ander slingerpad (1 km) door de bossen van Molenheide en langs Overbroek kom je weer aan de oever van riviertje de Aa en van hieraf volg je het parkoers van de lange afstand tot het einde.
- 13 KM (61% onverhard)
Je gaat direct naar de westelijke kant van Molenheide en volgt van hieraf het parkoers tot rustpost de ‘Herberg’ bij de kerststal in Aarle. Van hieruit keer je terug naar Poppel langs enkele langere veldwegen en bospaden om via een fietspad, bosdoorsteek en veldwegen Hondseind te bereiken. Langs de gemeentelijke begraafplaats keer je terug naar startzaal.
- 16 KM (63% onverhard)
Je volgt dezelfde route als de lange afstand tot in Aarle en keert dan terug naar Poppel langs hetzelfde parkoers als de 13 km.
- 19 KM (56% onverhard)
Je combineert de route van 13 km met deze van 6 km.
- 22 KM (58% onverhard)
Je combineert de route van 13 km met deze van 9 km.
- 31 KM (68% onverhard)
Je volgt de route van 13 km tot Aarle, maar hierna splits je af en over een fietspad, bosdoorsteek en langs het Halve Maan-ven vervoeg je terug de lange afstand bij de ingang van landgoed Nieuwkerk. Daarna blijft het dezelfde route tot je terug in Poppel bent.
Afstandstabel en rustposten : KLIK HIER
QR-code met plan van de verschillende routes volgen later nog.
Wij hopen dat de weergoden ons deze keer niet in de steek laten en in dat geval geloven wij zeker dat je van de tocht zal genoten hebben.
Tenslotte nog dit : we zijn op 29 december vlakbij Nieuwjaar en kunnen dus niet uitsluiten dat her of der onderweg een (aangename) verrassing uit de bus valt. Joost mag weten welke snode plannen ons gouden hart-koppel Frans en Fien nu weer gesmeed heeft om de wandelaar te plezieren !!