Voorbeschouwing 16de Elfenwandeling en 7de Pierenmarathon 11/11/2024

Na 15 jaar is er noodgedwongen een einde gekomen aan de samenwerking met het 11.11.11-comité voor de organisatie van deze Elfenwandeling. Omdat het 11.11.11-comité instond voor de start- en hoofdrustpost en bevoorrading van de wandelaars hebben wij dit jaar hiervoor onze toevlucht genomen tot de horeca, zoals trouwens bij onze andere organisaties.

Het betekende meteen dat de nieuwe startplaats van deze Elfenwandeling Sporthal ’t Molenslop, in het centrum van Weelde, is geworden. In de beginjaren van de Mieke Pap-route fungeerde de kantine van deze sporthal ook al als vertrekplaats voor de deelnemers.

De ligging in het centrum van Weelde heeft wel als gevolg dat we een langere verharde aan- en terugloop moesten voorzien naar de ‘natuur’. Jullie verwachten natuurlijk van ons dat we dat in het verder verloop van de tocht gaan ‘compenseren’ en dat gaat dan ook gebeuren.

Aan de hand van de beschrijving van het 50 km-parcours vermelden we achtereenvolgens de natuurgebieden die je op je weg zal doorkruisen, waarna we per afstand zullen vermelden welk gedeelte van het parcours op je weg ligt. De route loopt overigens voor 67% over onverharde paden.

De wat langere aanlooproute leid je langs de Molen ‘Arbeid Adelt’, die je op je terugweg trouwens als rustpost mag gaan bezoeken, in de richting van de bossen van de Hoogeindse bergen. Een veldweg brengt je aan de ingang hiervan. Al vrij snel mag je over een heerlijk slingerpad deze bossen doorkruisen om vervolgens door en langs een heidestrook en wat bredere bospaden koers te zetten naar de industriezone van Weelde-Statie. Die mag je wel grotendeels links laten liggen en over een wat langere veldweg en het Bels lijntje zet je koers naar de 1ste rustpost, de kantine van Snuffelland (waar elke zondag een rommelmarkt plaatsvindt).

Van hieruit volgt een bosrijke lus die je links en rechts van het Bels lijntje geleidt naar de bossen van het landgoed Schaluinen, grotendeels op Nederlands grondgebied. Je mag geruime tijd door het landgoed laveren, waarbij je ermee rekening moet houden dat verschillende boomstammen een pad in je korf proberen te zetten (tevergeefs natuurlijk !). Voornamelijk veldwegen brengen je terug naar België en ook naar Snuffelland.

Bels lijntje

Het fietspad Bels lijntje (de vroegere spoorlijn van Turnhout naar Tilburg) vormt de rode draad in het vervolg van de route die je naar het mooie Turnhouts Vennengebied zal brengen. Twee bosdoorsteken en evenveel veldwegen zetten je af aan de ingang van het Zwart Water, met zijn 5 ha het grootste ven van dit gebied. Indien niet te drassig mag je heerlijk flaneren vlak langs het water en door de omliggende heide. Een bosdoorsteek zet je af op het Bels lijntje, dat je nu een hele tijd mag volgen, tot de laatste rechte lijn naar de volgende rustpost, Holstein Hoeve-ijs.

Zwart Water

Vervolgens staat er ook hier een lus op het programma, die voor het grootste gedeelte door het Vennengebied verloopt. Beginnen mag je echter met de Dombergheide, een natuurgebied van 17 ha langs het kanaal Dessel-Schoten. Je vindt vooral bossen op je weg en passeert ook even over het fietspad langs het kanaal. Nu volgt een verharde overgangszone naar het Vennengebied. Eens je terug het Bels lijntje overchrijdt beland je via een rododendron-pad in het gebied Nieuwe Bossen dat je al snel verlaat om een mooi bospad door het Vennengebied te volgen. Je gaat op zoek naar het Koeiven, al vind je iets eerder al het veel kleinere Paul de Vicq-ven op je weg, genoemd naar een vroegere eigenaar-baron. Langs het bezoekerscentrum ‘Klein Engeland’ keer je terug naar de rustpost van de Holstein Hoeve.

Tijd om de terugweg naar Weelde-Statie aan te vatten. Die verloopt eerst door het natuurreservaat Klein Kuylen, een afwisselend parklandschap met loofbomen en grasland. Je vindt ook enkele bruggetjes op je weg. Uiteindelijk beland je terug op het Bels lijntje, waar je achtereenvolgens langs de vennen Haverven en Kleine Klotteraard (dat door het Bels lijntje in twee gespleten wordt) en de uitkijktoren mag passeren. Al snel verlaat je terug het Bels lijntje en zet koers naar de zandpaden van de Hoge Heide. Aan je rechterzijde merk je nog wel het ven Grote Klotteraard, na het Zwart Water het grootste ven van het Turnhouts Vennengebied. Via een lange veldweg, een bosdoorsteek en schrijlings langs een aardappelveld kom je weer op het Bels lijntje terecht, dat je nu dient te volgen tot je terug bij Snuffelland aanlandt.

De finale terugkeer naar ’t Molenslop staat nu op het programma. Die verloopt weer voor een groot gedeelte door de bossen van de Hoogeindse bergen, ditmaal over wat bredere bospaden. Maar uiteindelijk mag je toch weer even heerlijk slingeren over de paden van de ‘Weldse Wondertocht’, tot over de echte Hoogeindse Berg, met zijn 36 m boven de zeespiegel het hoogste punt van de gemeente Ravels. In de verte lonkt dan al de gerestaureerde Molen ‘Arbeid Adelt’ uit 1850. In de buik ervan mag je nog op krachten komen voor de ultieme trip naar de startzaal.

Die behelst nog maar 1,5 km, maar we sturen je eerst toch nog door het oude historische centrum van Weelde. Je mag langs de oude Pastorie en de Burcht, een oude vestinggracht rond het vroegere kasteel van de Heren van Weelde  wandelen, alvorens door een geheel nieuwe wijk terug in ’t Molenslop te belanden.

Als de weergoden ons gunstig gezind blijken zijn we ervan overtuigd dat je weer zal genoten hebben!

ANDERE AFSTANDEN

– 7 km (30% onverhard)

Deze afstand volgt een ander traject en splitst zich al direct af van de 50 km. Landelijke paden brengen je in de buurt van Flaesheide, waar je na een slingerend bospad langs en door de echte heide mag passeren. Een zandpad, gevolgd door verharde landelijke paden doen je door het oude centrum van Weelde aanlanden bij de rustpost in de Molen. Daarna volg je dezelfde route als de 50 km naar de vertrekzaal.

– 12 km (39% onverhard)

Je volgt hetzelfde parcours als de 7 km tot aan de rustpost, maar voegt er hier een lus van 4,4 km door de Hoogeindse bergen aan toe en wel het gedeelte van de 50 km dat de Weldse Wondertocht volgt. Vervolgens is dezelfde terugweg naar de zaal van tel.

– 17 km (63% onverhard)

Je volgt de heenweg van de 50 km naar Snuffelland, gevolgd door dezelfde terugweg naar de startzaal.

– 24 km (69% onverhard)

Je volgt het parcours van de 17 km, maar voegt er de lus naar Schaluinen vanuit Snuffelland aan toe.

– 33 km (64% onverhard)

Je volgt het parcours van de 50 km, zonder beide lussen vanuit Snuffelland en Holstein Hoeve-ijs.

– 42 km (67% onverhard)

Je volgt de route van de 50 km, maar negeert de lus vanuit Holstein Hoeve-ijs


 

OVERZICHT AFSTANDEN EN RUSTPOSTEN KLIK HIER : AFSTANDSTABEL EN RUSTPOSTEN