Voorbeschouwing 13e Elfenwandeling & 4e Pierenmarathon

AFSTANDEN : 6-13-18-21-31-38-42 en 46 km


Nu de coronamaatregelen stilaan tot het verleden behoren kan deze wandeltocht weer op de normale wijze georganiseerd worden. Mondkapjes en de 1,5 m afstand-regel zijn niet meer verplicht, al moet iedereen voor zichzelf uitmaken of hij het opportuun vindt deze toch nog toe te passen.

Met deze tocht knopen we weer aan met het gebruikelijke recept dat de deelnemers aan onze wandelingen ondertussen bekend in de oren klinkt : zoveel mogelijk natuur en een ruime keuze aan afstanden.

Het is al de 13de keer dat de inkomsten van deze wandeling volledig ten goede komen aan de 11.11.11-actie.



De tocht start vanuit het parochiecentrum Sint-Michiel te Weelde. Na de gebruikelijke, ietwat langere, aanloop zoek je eerst de bossen van de Hoogeindse Bergen op. Dat geschiedt over afwisselend wat bredere en smalle bospaden, o.m. langs een strook heide. De 6 km splitst zich al snel af om de terugkeer naar de startplaats aan te vatten. De anderen vervolgen langs boswegen die leiden naar de industriezone in Weelde-Statie. Je stapt over op veldwegen die je uiteindelijk bij de eerste rustpost in de gemeentezaal van Weelde-Statie brengen.

De wandelaars op de 13 km vatten van hieruit hun terugkeer aan. Die brengt je vrij snel op een vrijgemaakt pad langs een gracht. Je verlaat dit pad om terug de Hoogeindse bergen te gaan opzoeken. Ditmaal pik je echter wat zandpaden mee en slinger je je samen met de 6 km een weg naar de Hoogeindse berg, het hoogste punt van de gemeente Ravels (36 m boven de zeespiegel).



Het blijft dan nog even slingeren alvorens je koers zet naar het oude centrum van Weelde, waar je mag verpozen in een unieke rustpost in de buik van de Molen Arbeid Adelt. Je kan dan ook de nieuwste aanwinst van de molenvereniging bewonderen : de Rosmolen, uniek in Vlaanderen, aangedreven door 2 Brabantse trekpaarden of door een elektromotor en die olie slaat uit zaden, noten of granen. Er rest nog 800 m tot de finish. Je passeert nog langs de Sint-Michielskerk en door ‘de hof van de pastoor’, de vroegere Pastorij (nu theehuisje Talander) met errond de Burcht, de heringerichte historische gracht. Bij gunstig weer en als er teveel drukte is in de Molen kan je ook hier nog een terrasje meepikken, alvorens de tocht te beëindigen in de parochiezaal.

De deelnemers die voor 18 km of meer (behalve de 31 km) gaan maken hier een lus rond de rustpost in Weelde Statie . Je eerste bestemming zijn de bossen van het landgoed Schaluinen. Je neemt daarvoor een onverharde aanloop, o.m. langs een mooie dreef rond de vroegere kapel van de Paters van de Heilige Geest, nu een wooncentrum. De 18 en 42 km splitsen zich hier al af en keren terug naar de rustpost. De anderen zoeken zich een weg door de bossen van het landgoed en in de eerste meters mag je dat letterlijk nemen vanwege enige (boom)-hindernissen. Je verlaat het landgoed om al snel weer een bospad parallel aan het Bels Lijntje (de vroegere treinverbinding Turnhout-Tilburg, nu een fietspad) te volgen. Dat pad leidt je uiteindelijk langs het terras van bistro Spoorhuis in de gerestaureerde vroegere douaneloods van het Bels Lijntje. Samen met de 18 en 42 km slinger je hier nog door een aanliggend bos om dan terug te keren naar de gemeentezaal. De uitbundige groei van bramen en netels tijdens de vochtige zomer zorgde hier voor enkele quasi ontoegankelijke paden zodat onze teerbeminde maar onverbiddelijke… haagschaar orde op zaken moest stellen.

De wandelaars op de 18 en 21 km kiezen hier voor de terugweg, terwijl de anderen, ook de 31 km, koers zetten naar het Turnhouts Vennengebied.



Je start over het Bels Lijntje dat als rode draad gaat fungeren. Over een maïsveld, door een bosstrook en over een zandpad kom je uit bij één van de grootste vennen, de Grote Klotteraard. Een wandelpad langs het Bels Lijntje leidt je naar de uitkijktoren over het Vennengebied en het ven Kleine Klotteraard dat door het fietspad in twee gespleten werd. Even verder vind je het Haverven op je rechterzijde. Je verlaat nu het Bels Lijntje om het prachtige natuurreservaat Klein Kuylen te gaan doorkruisen. Het is een parklandschap met loofbossen, bloemrijke ruigtes en afwisselend grasland waar je mogelijk Gallowayrunderen zal spotten. Tijd nu om de volgende rustpost te gaan opzoeken : een asfaltweg leidt je naar Holstein Hoeve-ijs, waar je verse energie kan opdoen.

Dezelfde asfaltweg is de aanloop voor de bijna-lus die je hier mag gaan maken. Dat geldt echter niet voor de 31 en 38 km die via het Bels Lijntje voor de terugweg kiezen. De marathonners steken de N119 over en zoeken dan weer de bossen op. Die brengen je verderop in het bosgebied Nieuwe Bossen. Je vervolgt door een mooie rododendrondreef met een verborgen ven. Wat verder kom je aan een volgend ven, het Peerdsven, dat niet tot het Turnhouts Vennengebied behoort. Bij de benaming hoort een verhaal van paarden en bloedzuigers ten behoeve van het zuiveren van bloed voor de medische wereld. Aansluitende bospaden brengen je in de buurt van het Koeiven en uiteindelijk ook bij de volgende rustpost, de mooie Klein Engelandhoeve langs de N119.

De marathonners vervoegen vervolgens de 31 en 38 km op de terugweg. Een wat langere strook Bels Lijntje, een bospad met zicht op het Haverven en een zandpad brengen je dan aan de ingang van het grootste ven van het Vennengebied, het Zwartwater (5 ha). Je mag dit ven van dichterbij aanschouwen langs de heide errond en tot aan de oever. Je verlaat dit laatste ven en via veldwegen en een bosstrook kom je weer in Weelde-Statie terecht. Er resten nog wat bospaden voor je langs het terras van Snuffelland weer in de gemeentezaal aanlandt.

Dat is meteen ook het sein voor de finale terugkeer naar Weelde die we hogerop reeds beschreven.

Wij hopen op gunstige weersomstandigheden en zijn er dan wel zeker van dat iedereen zal genoten hebben !

 

Bijkomende info & overzicht parcours